Vysvětlení odborných pojmů k problematice lokalizace poruchy

více v článku Konec zdlouhavé lokalizace poruchy v obvodech s jedním chráničem

 

Obyčejný jistič a jeho funkce

Jsou určeny jak pro ochranu elektrických rozvodů a zařízení proti zkratu (pro případ kdy došlo k chybě z důvodu poruchy nebo nesprávného zapojení), tak pro ochranu elektrických rozvodů proti přetížení (pro případ, kdy nedošlo sice k poškození elektrického obvodu, ale došlo k výraznému tepelnému přetížení, které by mohlo el. instalaci poškodit). 

Jistič DPN a jeho funkce

Jsou určeny jak pro ochranu elektrických rozvodů a zařízení proti zkratu (pro případ kdy došlo k chybě z důvodu poruchy nebo nesprávného zapojení), tak pro ochranu elektrických rozvodů proti přetížení (pro případ, kdy nedošlo sice k poškození elektrického obvodu, ale došlo k výraznému tepelnému přetížení, které by mohlo el. instalaci poškodit). Mimo těchto ochranných funkcí také odpíná vodič N. Jde tedy de facto kombinovaný přístroj: jistič + vypínač.  Ovládání středního (pracovního) vodiče "N" probíhá tak, že při zapínání dojde nejprve k sepnutí vodičů "N" a pak teprve fáze „L“ a při vypínání dochází nejdříve k odpojení fáze „L“ a pak teprve rozpojení vodičů"N" . Je to z důvodu vyšší bezpečnosti. "N" tak chrání obvod již od první fáze sepnutí až do skončení vypnutí. Význam zkratky DPN vychází z francouzského „Disjoncteur Plus N“.

Proudový chránič a jeho funkce

Jde o přístroj odhalující poruchové svodové (reziduální proudy) a chrání tak před nebezpečným dotykovým napětím na neživé, případně na živé části a tím před možným úrazem. Ochrana proudovým chráničem vychází ze zkušeností, že střídavý proud o frekvenci 50 Hz, který je maximálně 30 mA a neprochází tělem déle než 0,8 sekundy způsobí sice křeč a bolest, ale nevede ke smrtelnému úrazu. Celosvětové statistiky potvrzují, že se zavedením proudových chráničů výrazně klesly počty smrtelných úrazů elektrickým proudem. Pracuje zjednodušeně na principu, že velikost proudu, který „teče“ do spotřebiče, musí ze spotřebiče také „téct“ i zpět.

Spojení jističe a proudového chrániče

Proudový chránič neslouží primárně k ochraně zařízení, nechrání ani před zkratem a přetížením. Tuto funkci plní pojistka nebo jistič. Spojením obou přístrojů tak dochází k vytvoření velmi účinného ochranného systému, je-li správně dořešeno i odpínání N vodiče.

Rozvody TN-S

Mají samostatný rozvod středního pracovní vodič „N“, který má modrý povrch izolace a je jen vodičem pracovním a samostatný rozvod „PE“, který je vodičem ochranným a povrch izolace má žlutozelenou barvu. Proudový chránič, lze zásadně použít právě v této soustavě. Odpínání středního pracovního vodiče „N“ za chráničem je povoleno.

Rozvody TN-C (staré)

V těchto rozvodech je použit systém PEN (propojení vodičů „N“ a „PE“). Ve vodiči PEN může být napětí, které bylo omezeno hodnotou 65 V a bylo považováno za dovolené dotykové. V napěťové soustavě, kde je použit vodič PEN nelze použít proudový chránič. Navíc vodič PEN je ochranný vodič (zelenožlutý) a nesmí být (až na výjimky) vypínán, takže použití jističe s vypínáním PEN vodiče v této soustavě je nepřípustné. Viz stará norma ČSN 341010. Poznámka: jističe DPN tedy nemohou nahradit ochranu proudovým chráničem a nesmějí být použity (až na výjimky) v instalacích TN-C.


Sortiment | Novinky| O firmě | KontaktyKde nakoupit | Reference | RSS

BONEGA spol. s r.o. Sudoměřice nad Moravou 302 [email protected], tel. ústředna: 518 335 333-5, tel.: 518 335 216